Menu

Nieuwsbericht

 • Wouters week

  Op maandag stond Wouter van de Weerdhof klaar voor zijn eerste European Junior Cycling Tour. Hij was 8 jaar min 4 dagen en daarmee één van de jongsten in het 23 rijders grote peloton van categorie 1. In de eerste categorie starten jongens en meisjes die dit jaar 8 zijn of worden en meisjes van 9 jaar. De proloog beëindigde hij als 9e.

  Wouter fietst sinds begin dit jaar. Zijn vader is zijn grote voorbeeld en hij wilde daarom altijd al wielrenner worden. Toen dat eindelijk dit jaar mocht sloot hij zich aan bij de Zwaluwen in Doetinchem. “We trainen op dinsdag en donderdag op een afgesloten industrieterrein,” vertelt Wouter. “Daar oefenen we maar doen we ook behendigheidsspelletjes op de fiets.” Die hebben de jonge renner goed geholpen want hij is helemaal niet bang om in het peloton te rijden.

  Op dinsdag behaalde Wouter zijn beste resultaat. Hij wist zich in het criterium goed voor in het peloton te handhaven en werd 5e. Hij steeg daarmee van de 9e naar de 8e plaats in het algemeen klassement. Op woensdag sloeg het noodlot echter toe in de klassieker. In zeer natte omstandigheden ging Wouter onderuit. “De renner voor me sneed mij af en toen viel ik op de kasseien,” vertelt hij. Als een renner de wedstrijd niet uitrijdt door een val krijgt hij 5 minuten straftijd. Daar ging zijn goede algemeen klassement. “Het was de eerste keer dat in een koers ben gevallen. Ik had een zere knie, schaafwonden op mijn heup en mijn hoofd deed zeer,” herinnert hij zich. De helm van de jonge renner was zelfs gebroken. “Wouter zou op zijn verjaardag op vrijdag een nieuwe helm krijgen,” vertelt moeder Lies, “die hebben we daarom meteen maar gegeven.

  Donderdag stond Wouter toch aan de start van de tijdrit. “Tijdrijden is mijn favoriete onderdeel dus wilde ik graag starten.” Hij werd er knap tiende. “Belangrijk bij tijdrijden is dat je een constant tempo kiest dat je kunt volhouden. Als je dan nog over hebt, kun je een eindsprint doen,” vertelt hij professioneel. In de Omloop van Kostvlies wist Wouter zich weer knap voorin te handhaven en finishte als 9e. Hij had een pact gesloten met Kjell de Jager van de Hoekse Renners. “We spraken af samen te gaan werken en zijn ook samen gedemarreerd. Er zit namelijk geen clubgenoot van me in categorie 1” Op 8 jarige leeftijd weet hij al dat je vrienden in het peloton moet maken.

  Op de tafel voor hem liggen naast de chips ook bananen en appels. “Als wielrenner moet je goed eten,” zegt hij. “Ik hou het meest van pasta en pannenkoeken.” Papa Jurgen heeft de bijna de hele week pannenkoeken staan bakken. Wouter traint vaak met zijn vader. “Dan doen we een rondje over de Eltenberg en Peeskesbult. Ik kan ze allebei al twee keer doen zonder te rusten,” vertelt hij trots. Die goede conditie kon hij zaterdag goed gebruiken. Na een lange wielerweek stond er nog een criterium door het Asserbos op het programma. De renner moest op zijn verjaardag de dag ervoor daarom vroeg naar bed om weer fit te zijn. Deze laatste wedstrijd sloot hij als 10e af. In het algemeen klassement werd hij uiteindelijk 21e. Als hij woensdag niet was gevallen was dat zelfs 14e geweest.

  Op de vraag wat hij deze week het allerleukst vond, antwoordt hij stralend. “Mijn verjaardag. In het peloton hebben ze zelfs voor me gezongen en ik mocht bij de start vooraan staan. Ook heb ik allemaal dingen voor mijn fiets gekregen namelijk een nieuw zadel, handschoenen, een stuurlint en een bidonhouder. En natuurlijk een nieuwe helm want die was kapot gegaan.” Volgend jaar rijdt Wouter in categorie 2 en zien we hem zeker terug in en rond Assen.

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter