Menu

Nieuwsbericht

 • Thomas van de dag: Toms Ustups

  Ustusp

  Bij het verwerken van de deelnemerlijsten viel het ons op dat Thomas de meest voorkomende naam is deze Jeugdtour. De Thomassen doen mee in zeven verschillende categorieën en komen uit drie verschillende landen. Deze week interviewen we er iedere dag één: onze Thomas van de dag. Vandaag is het Toms Ustups uit Letland. Toms is de Letse variant van Thomas. Daarom rekenen we hem tot de Thomassen.

  Toms is een ware kannibaal. In categorie 6 won hij alle wedstrijden dit jaar. Hij is niet alleen goed op de weg maar ook in het veld is hij sterk. Op jonge leeftijd heeft hij al een behoorlijk palmares. Ustups begon vijf jaar geleden met triatlon maar hij vond het zwemmen en het hardlopen niet leuk. Dan blijft automatisch het wielrennen over. En daar blinkt hij in uit.

  Hij doet dit jaar voor de derde keer mee en heeft alle etappes op zijn naam geschreven! Het geel kan niet vaster om een paar schouders zitten dan om zijn ranke schouders.

  Toms woont en traint in Riga, de hoofdstad van Letland. Hij traint op een soort tijdritcircuit, wat erg fijn is want de wegen in Letland zijn erg slecht. In Letland is wielrennen niet een hele populaire sport. In de categorie waarin Toms uitkomt, rijden meestal niet meer dan 30 kinderen.

  “Na de start gaat Toms er dan met twee anderen vandoor en dan blijft de rest flink achter,” zegt zijn trotse vader. Toms vindt het daarom geweldig om in Assen te fietsen. In zijn categorie doen 77 renners mee. Ook vindt hij de sfeer in het peloton geweldig.

  "Alle wielrenners zijn hier goed en er wordt hard gereden. Ik hou daarvan ook al betekent het dat ik niet makkelijk weg kom," zegt hij. Voor de jonge renners heeft hij het nog het volgende advies: "Rij hard en heb veel plezier!

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter