Menu

Nieuwsbericht

 • Rijden met een doel

  In zijn geel met zwarte Livestrong shirt is Liam Flanagan een opvallende verschijning. Op de wielerbaan wordt hij al Mr. Armstrong genoemd. Dat is hij nog niet maar hij komt wel uit het zelfde land als de zevenvoudig tourwinnaar, namelijk de Verenigde Staten.

  Hoe komt een renner uit Cailifornië nu in Assen terecht?“In Bordeaux spraken we de ouders van Michael Barry (Team Sky) toen we daar gingen kijken naar de tijdrit in de Tour de France,” vertelt Bill, Liam’s vader. “Ze vertelden over de jeugdtour in Assen waar Michael ook had deelgenomen.” “Ik hoorde het en dacht meteen daar wil ik heen,” zegt Liam enthousiast.

  “Eerst dachten we dat het al was geweest maar in Parijs ging Liam meteen online kijken en bleek dat de jeugdtour nog zou komen. We hebben snel een UCI licentie geregeld want dat kan pas vanaf 10 jaar in de Verenigde Staten,” vertelt Bill. Liam werd een week voor de European Junior Cycling Tour 10 jaar. “Toen ik hier maandag begon, kon ik haast niet geloven dat ik mee deed,” zegt hij enthousiast.

  Liam traint heel veel met zijn vader die vroeg triatlons deed. Samen hebben ze in 2009 de Tour de France gevolgd en ook dit jaar hebben ze zeven etappes verkend. Het lijstje met bergen die Liam en zijn vader hebben beklommen is indrukwekkend: Joux Plane, Mont Ventoux, Col de la Colombière, Col de Madeleine, Col d’Aravis, Morzine-Avoriaz, Andorra-Arcalis en de Col de Tourmalet. “Mont Ventoux was wel de allerzwaarste,” vertelt Liam voor wie alleen eerste en buitencategorie bergen lijken te tellen.

  Ondanks al zijn wielerervaring, hij begon op zijn 4e, heeft Liam nog nooit in een race tegen leeftijdsgenoten gereden. “Dat was wel even anders,” vervolgt Bill. “De snelheid van vooral de meiden in categorie 3 heeft me verbaasd. Liam heeft een goed uithoudingsvermogen maar de tempowisselingen zijn nieuw voor hem.”

  Liam rijdt in het Livestrong shirt. Vorig jaar kwamen ze aan de voet van de Colombière Lance Armstrong tegen. Hij wilde graag tegen Liam rijden. “Het was awesome,” zegt Liam terwijl we op YouTube het filmpje bekijken. Na deze ontmoeting zijn de twee verder geïnteresseerd geraakt in waar de Lance Armstrong Foundation voor staat. Tijdens de Livestrong Challenge in 2009 hebben ze 2000 dollar opgehaald en ook dit jaar staat de teller alweer boven de 1000. “We hebben veel overlevers ontmoet en gesproken. Het zijn supersterke mensen,” zegt Bill die nu een jaar vrijaf heeft genomen maar tot vorig jaar met kankerpatiënten werkte.

  Liam gaat samen met zijn jongere broers Aidan and Roan en zijn ouders een jaar in Frankrijk wonen. “Ik hoop dat er daar een club is waar ik de sprint wat beter kan oefenen. En dan kom ik volgend jaar zeker terug naar Assen,” belooft Liam.

  De jonge renner wil tot slot nog één ding kwijt: “Ik rij voor alle mensen die kanker hebben en hebben gehad. Livestrong is veel meer dan Lance Armstrong alleen. Mijn grote droom is de Tour de France te winnen maar mijn allergrootste wens is op een dag wakker te worden in een wereld zonder kanker.”

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter