Menu

Nieuwsbericht

 • Oud-deelnemers: Marianne Vos

  Vos

  Na vier mannen is het nu tijd voor de beste wielrenster ter wereld in onze reeks oud-deelnemers. Marianne Vos is zowel wereldkampioen in het veld, op de baan en op weg! Vorige week won ze de Ronde van Italië voor dames maar ook Marianne begon haar imposante carriere in de Jeugdtour. We stelden haar de inmiddels bekende zes vragen.

  1. Op welke leeftijd ben je begonnen met fietsen?
  Ik ben gaan wielrennen toen ik 6 was. Mijn oudere broer Anton was toen al een tijdje lid bij Wielervereniging Presto en ik wou niets liever dan ook fietsen. Natuurlijk mocht ik toen nog geen wedstrijdjes rijden, maar meetrainen mocht wel.

  2. Wanneer was je eerste deelname in Assen? In welke categorie? En bij welke club reed je toen?
  In 1996 heb ik voor het eerst meegedaan met de Jeugdtour; ik zat toen in categorie 2. Mijn broer reed toen ook nog bij de jeugd (categorie 7) en met ons gezin hebben we in dat jaar voor het eerst een week gekampeerd op het terrein achter de wielerbaan. We reden toen bij wielervereniging 'De Antilope', de opvolger van WV Presto.

  3.Heb je vaak gewonnen in Assen?
  In het eerste jaar van deelname won ik alles wat er te winnen viel in de Jeugdtour. Het was natuurlijk geweldig om net als 'de grote mannen in de Tour de France' in een gele trui te mogen rijden. Later heb ik nog wel etappes gewonnen, maar samen met de jongens werd het voor mij wel elk jaar lastiger. Toch, het winnen was leuk, maar vooral de geweldige sfeer is mij bijgebleven.

  4. Wat is je leukste herinnering aan de Jeugdtour van Assen?
  Het mooiste vond ik misschien wel de gezelligheid bij de nevenactiviteiten. Naast de wedstrijden zaten we nooit stil en gingen we samen met andere deelnemers zwemmen, voetballen, skeeleren, tafeltennissen en allerlei andere dingen doen. De leukste herinnering heb ik aan een spooktocht die de organisatie had opgezet. De avond voor de 'klassieker' deed ik samen met twee vriendinnen mee aan deze nachtelijke tocht en hoewel dat natuurlijk geen ideale voorbereiding is, hebben we ontzettend veel lol gehad.

  5. Is er iets wat je vroeger in Assen hebt geleerd waar je vandaag de dag als prof nog veel aan hebt?
  Wat in de Jeugdtour heel duidelijk naar voren kwam, was de rivaliteit in de races en de gebroederlijkheid (of gezusterlijkheid) daarbuiten. Dat is voor mij de belangrijkste essentie van de sport: samen strijden, maar sportiviteit staat voorop.

  6. Wat is je trainingstip voor de jonge renners die in augustus in Assen rijden.
  Ik ben bij de jeugd begonnen met wielrennen omdat ik het heel leuk vond. Mijn grootste motivatie is nog steeds het plezier wat ik uit de sport haal. Dit is voor mij dan ook de belangrijkste tip: geniet van de sport!

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter