Menu

Nieuwsbericht

 • In the Spotlight: Lonneke Uneken

  Lonneke Uneken

  Lonneke Uneken is 18 jaar en woonachtig in Veendam. Dit jaar maakte ze indruk in de Healthy Ageing Tour door er twee etappes op haar naam te schrijven. Als tweedejaars juniore rijdt ze dit jaar voor het laatst de European Junior Cycling Tour in Assen. “Nog een kans om de klassieker te winnen,” lacht de Groningse.

  De sportcarrière van Lonneke begon op het voetbalveld. “De winterstop was alleen zo lang dus begon ik met schaatsen. Mijn vader fietste wel maar was gevallen en had zijn sleutelbeen gebroken. Ik wilde dus als klein meisje niet fietsen maar toen ik acht was en we naar het baantje van De Stormvogels gingen, vond ik het toch wel heel leuk.” Vader Sievert kan zijn dochter trouwens inmiddels niet meer bijhouden en wordt tegenwoordig ingezet voor de brommertraining.

  Lonnekes eerste licentie was dus meteen al in categorie 1. Ze deed bijna elk jaar mee in Assen en geniet van de competitie. “Ik ben echt competitief ingesteld. Samen trainen op de club en in wedstrijdjes elkaar er dan proberen af te rijden, vond en vind ik mooi. Die competitiedrang zit in me. Ik rijd om te winnen, niet om tweede of derde te worden.”

  Die derde plek was wel haar deel op het NK in Philippine. “We zaten met tien meiden in de kopgroep en de helft was van de APB-ploeg. Dan weet je dat het lastig wordt. Ze vielen één voor één aan in de laatste kilometers. Ik reed daar om te winnen en kon dus niemand laten gaan. Uiteindelijk was er geen houden aan en werd ik derde.”

  Onlangs slaagde de renster van De Peddelaars met vlag en wimpel voor haar VWO examen. Na de zomer begint ze aan de Universiteit van Groningen aan de studie International Business. Deze zomer wil ze graag nog wat mooie resultaten op de fiets aan haar palmares toevoegen. “Mijn sterke punt is mijn sprint. Ik hou van de klassiekers met kasseien, wind en een klimmetje. De tijdrit is mijn zwakke punt en daarom heb ik het eindklassement in de Jeugdtour nooit kunnen winnen.”

  Het beste jaar in Assen was als tweedejaars nieuweling, het jaar dat ze het rood-wit-blauw droeg. “Ik won dat jaar de proloog, het criterium en de omloop. “

  “Ik hoop in Assen mooie wedstrijden te rijden en zou toch graag nog die klassieker winnen. Regen is prima, het hoort er een beetje bij in de klassiekers maar ik hoop wel dat we de kasseien op kunnen en dat er wat wind staat.”

  Na de tweede plaats in Gent-Wevelgem dit jaar hoopt Lonneke zich als klassieke renster verder te ontwikkelen. Ronde van Vlaanderen, het WK en Parijs-Roubaix zijn haar favoriete wedstrijden. “De sprint blijft mijn wapen. Daarin lijk ik bijvoorbeeld wel op rensters als Lorena Wiebes en Floortje Mackaij.”

  De mooiste zege van het seizoen was voor Lonneke de slotrit in de Healthy Ageing Tour. “We finishten op de Vismarkt in Groningen. Het was als een thuiswedstrijd want ik ga er ook naar school. Om daar op die volle markt met zoveel bekenden die rit te kunnen winnen, was echt heel gaaf.”

  Na dit jaar zit haar juniorentijd erop en dient zich een nieuwe fase aan. “Mijn sport blijft op één staan . Ik hoop op een mooie ploeg waar ik me verder kan ontwikkelen als renster. Dat we in Nederland zoveel goede rensters hebben, inspireert mij enorm,” besluit ze.

  Maar eerst nog even die klassieker over de Drentse wegen…..

  Foto: Femke Kuijpers

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter