Menu

Nieuwsbericht

 • De Welwyn Wheelers

  Welwyn Garden City, 20 kilometer ten noorden van het centrum van Londen, is de thuisbasis van de Welwyn Wheelers. Al 8 jaar zijn de groen witte renners aanwezig in Assen. Veteraan Tom Gallacher, nu eerstejaars junior, rijdt als sinds 8 jaar in Assen mee en zou het niet meer willen missen. Volgend jaar zal helaas de laatste keer zijn dat hij mag deelnemen maar hij kijkt er nu al naar uit.

  Wielrennen is sinds een paar jaar cool in Groot Brittannië. Sinds grote renners als Hoj, Cavendish, Wiggins, Pendleton en Cooke furore maakten op de Olympische Spelen in Peking en in de Tour de France zien de Welwyn Wheelers een toename in aanmeldingen. Het heeft 15 jaar geduurd voordat wielrennen een beetje op de kaart werd gezet. Team Sky speelt een belangrijke rol in het Engelse wielerprogramma net als het geld dat de Nationale Loterij doneert voor het Olympisch Programma 2012.

  Voor nieuwe renners staan er 60 huurfietsen klaar waarop de sport kan worden uitgeprobeerd. Wielrenners is immers een dure sport en kinderen vaak nogal wat wisselvallig in hun hobbies. Wanneer renners het wielrennen leuk vinden kunnen ze de huurfietsen langere tijd gebruiken of natuurlijk zelf een nieuwe of tweedehands fiets aanschaffen. De Wheelers werken ook samen met plaatselijke scholen om het wielrennen onder de aandacht te brengen

  Momenteel heeft de club meer dan 200 actieve leden in alle jeugdcategorieën maar ook bij de oudere renners. Een van de jongste Welwyn deelnemers in Assen is de tienjarigeThomas Street. Hij staat 22e in het algemeen klassement in categorie 3 en is een goede sprinter. Hij verstopt zich in het veld en dan komt hij opeens op de sprint tevoorschijn, zoals Oscar Freire. “Op de club trainen we maar we doen ook leuke spelletjes zoals het vierkantspel. Dan moet je zo lang mogelijk op de fiets blijven zitten terwijl het vierkant steeds kleiner wordt. Wie zijn voet aan de grond zet is af. Ik ben er best goed in,” vertelt Thomas.

  In Groot Brittannie is fietsen niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Chloe Evans (cat. 6) had tot 4 jaar geleden nog nooit op een fiets gereden. Ze ging het proberen bij de Wheelers en sindsdien rijdt ze enthousiast mee. Het gaat zo goed dat Chloe dit jaar nationaal tijdritkampioen werd in haar leeftijdsgroep. Kim English rijdt sinds haar 8e omdat haar vader ook vaak fietste. Dit jaar werd zij kampioen in het veld en ziet daarom helemaal niet op tegen de kasseien in de omloop van vrijdag. “Je moet op het midden blijven rijden en je grootste versnelling schakelen. We hebben hier zondag verkend,” vertelt ze.

  De groep van 11 renners verblijven met ouders en ploegleiders in Drenthe. Joe Fry is met zijn vader. Vorig jaar werd hij 16e in het algemeen klassement maar dit jaar staat hij 5e. Het gaat dus steeds beter, vooral door zijn goede tijdrit. Welwyn, opgericht in 1947 is van oorsprong een baan en tijdritclub dus is het niet verwonderlijk dat de groenwitten zo goed tijdrijden.

  Het is in Groot Brittannië niet zo makkelijk om op de weg te rijden als in Nederland. Er zijn nauwelijks fietspaden en daarom is het er best gevaarlijk. De Wheelers trainen daarom op de velodrome. Ze doen wegervaring op op een afgesloten circuit. Op dit soort circuits worden de wedstrijden voor de jeugd ook gereden. Junioren en ouder rijden wel op de openbare weg hun wedstrijden maar de weg afzetten voor de jeugdrenners zoals deze week in Assen gebeurt niet. “Onze competitie is regionaal opgebouwd maar het is niet zoals hier,” vertelt begeleider Martin. “We vinden het super hier te rijden omdat ze kasseien hebben. Die hebben wij niet. Wij kunnen in de jeugdcategorieen niet op de openbare weg rijden zoals hier. Hier wordt alles afgezet.  Ook rijden ze bij de jeugd al veel agressiever en competitiever als thuis.Dat is goed voor onze renners. Ja we komen graag in Assen.” De groenwitte Wheelers zullen we dus volgend jaar ook weer aan de start zien staan.

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter