Menu

Nieuwsbericht

 • De week van de EHBO

  In hun gele tent staan de mensen van de EHBO, afdeling Assen klaar voor wielrenners en toeschouwers die eerste hulp behoeven. “Ik durf wel te zeggen dat ik al meer dan 15 jaar aanwezig ben in de jeugdtour,” vertelt coördinator Roel die in het dagelijks leven functioneel beheerder is bij Univé. Alle EHBO’ers doen hun werk vrijwillig. De organisaties waar ze door worden ingehuurd doen een kleine bijdrage voor de materiaalkosten maar loonkosten komen niet voor. “Het is zo’n grote hobby geworden dat het bijna werk te noemen is,” lacht Roel.

  De EHBO, afdeling Assen was elke dag met gemiddeld 10 man in de koers. Er is een vaste kern die al jaren assisteert bij de jeugdtour en er zijn nieuwe ehbo’ers die ervaring opdoen. “Na een opleiding van 14 avonden doen de aspirant-ehbo’ers examen maar dan moeten ze het nog echt leren, he? Ik krijg net nog een sms van een jongen die hier twee dagen is mee geweest dat hij het verschrikkelijk leuk en leerzaam vond. Ja, we hebben een leuk team dat elkaar bijstaat. Als er iets ergs is gebeurd kunnen we altijd bij elkaar terecht voor steun.”

  De EHBO wordt door verscherpte evenementregelgeving door de overheid steeds vaker gevraagd aanwezig te zijn. “We doen heel veel, van paardensport tot evenementen op het TT circuit. Ook zijn we aanwezig bij popconcerten maar ook zijn er ’s winters enkele vrijwilligers aanwezig op de ijsbaan. Het is heel allround. We doen daarom naast de verplichte bijscholing ook specifieke bijscholing voor specifieke situaties. Zo heb je op het TT circuit vaker te maken met nekletsel en leren we nekkragen aan te leggen. Bij popconcerten komt weer vaker drank of drugsgebruik kijken. We leren dan hoe je dat herkent en natuurlijk wat te doen. De intrede van de AED heeft ook tot extra bijscholing geleid. We hebben er deze week ook drie bij ons,” vertelt Roel.

  De KNWU reglementen schrijven voor dat in de klassieker en omloop verplicht een arts aanwezig moet zijn. De ehbo’ers zijn geen medici en daarom wordt er bij twijfel meteen een arts ingeschakeld. “Gelukkig is het deze week best rustig geweest als ik het vergelijk met andere jaren. Helaas hebben we op dinsdag een jongen naar het ziekenhuis moeten brengen met een heupfractuur. Hij is geopereerd. Daarnaast hadden we een sleutelbeenbreuk en wat polsen waar we een breuk vermoedden. Gelukkig was dat alle ernstige letsel. De rest bleef beperkt tot de typische schaafwonden op knieën, ellebogen en heupen die je in het wielrennen ziet. Vallen hoort bij de sport maar het liefst staan wij de hele koers met de handen over elkaar.”

  In de tent van de EHBO die handig wordt vervoerd in de eigen aanhangers staan twee tafels. Een renster meldt zich met een pijnlijke knie. Ze had twee dagen daarvoor ook al pijn. Er wordt meteen een ice pack op gelegd en het meisje wordt gekalmeerd. “Het is het best om in de tent te behandelen. We hebben er meer privacy. Op de straat is er vaak meer paniek doordat renners door willen. Er komt dan materiaalmensen voorbij. We maken de wonden dan provisorisch schoon. In de tent kunnen we ze eerst wat tot rust laten komen.”

  De EHBO rijdt met twee auto’s rond met elk drie personen. Daarnaast is er bemanning in de tent. Er komt een jongen bij de tent die verbanden heeft op beide armen en zijn knie. “We kunnen op die ingevette benen geen pleisters plakken want dat blijft niet zitten. We maken het schoon en doen dan een gaasje op de wond en een rolladenetje eromheen. Renners kunnen hier ook langskomen om het verband te laten wisselen. Schaafwonden drogen het best aan de lucht maar op de stoffige kasseien is dat niet echt prettig.”
  “Het is een goede week geweest,” besluit Roel. “We hebben op de heupfractuur geen ernstige dingen meegemaakt. Het waren prachtige wedstrijden. Ook is de samenwerking met de organisatie van de European Junior Cycling Tour goed. Maar het belangrijkste is ons teamwork geweest. We werken hier echt als een team en daar ben ik trots op. “

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter